Відома психологиня Ненсі Мак-Вільямс вірить у те, що справжнє особистісне щастя можна сповна відчувати лише за умови, якщо у вас є усі складові психологічного здоров’я. А у скількох пунктах ви знаходите себе?

  1. Здатність любити. Психологічно здорова особистість спроможна бути у стосунках, відкриватись, захоплюватись, бути щирою та відданою іншій людині. Вона переживає любов без ідеалізації чи знецінення, усвідомлюючи переваги та недоліки інших. Це спроможність віддавати, а не брати, що стосується як батьківської любові до дітей, так і партнерської любові між чоловіком та жінкою.
  2. Здатність працювати . У першу чергу мова йде про спроможність створювати і творити те, що є важливим для самої людини і отримувати від цього задоволення. Людина, яка знайшла справу, якій присвячує себе, відчуває цінність та сенс того, що вона робить є психологічно здоровою.  
  3. Здатність грати. Тут мова йде як про прямий сенс слова  “грати” , як це роблять діти, так і про здатність дорослих людей “грати” словами, символами. Це можливість використовувати метафори, фантазії, гумор, символізувати свій досвід і отримувати від цього задоволення. Гра дозволяє спробувати себе у активній позиції бути творцем своєї діяльності. Тому дорослим потрібно менше спостерігати за іншими, а самому більше співати, танцювати, займатись спортом та жартувати.
  4. Безпечні стосунки. Людина здатність будувати і підтримувати здорові, стабільні, безпечні та довготривалі стосунки з близькими людьми (більш ніж 5 років). Такий досвід  безпечної прив’язаності вперше отримується в ранньому дитинстві. Дитина, що росте в умовах любові, підтримки та прийняття, здатна відтворювати такі ж безпечні стосунки у дорослому віці. 
  5. Автономія . Мова йде про здатність людини розуміти власні потреби, бажання, опираючись на почуття своєї сили та незалежності. Проте, при цьому, зберігається потреба в інших людях. А особистостей, що звертаються в психотерапію, часто бувають труднощі із автономією, вони роблять не те, чого насправді хочуть, вони не встигають прислухатись до себе, діяти, а  інноді й відчувати відповідно до своїх бажань.
  6. “Постійність себе та об’єкта”, ідентичність, інтегрованість. Людина здатна  описувати себе цілісно, приймати як свої позитивні, так і негативні сторони: “у мене добре вдається це, але у цьому я недостатньо хороший”. Також мова йде про спроможність переживати різного роду почуття до себе та інших людей одночасно, наприклад любов та гнів, ніжність та роздратування.
  7. Здатність відновлюється після стресу. Якщо у людини достатньо внутрішньої сили, вона здатна долати стрес адекватними способами: відпочинком, спілкуванням із значимими близькими чи допомогою психолога, а не відходом у депресію, емоційним вигоранням, чи хворобою, що також може бути своєрідним “рятувальним колом” від великої кількості справ та втоми.
  8. Реалістична і надійна самооцінка . Така людина здатна помічати свої недоліки, але в цілому ставиться до себе добре, вона вчиться на помилках, визнає їх і не піддає себе жорстокій критиці. Це здатність бути до себе доброзичливим й прагнути до самодосконалості, але не вимагати від себе недосяжного.
  9. Стала система ціннісних орієнтацій . Людина здатна розуміти моральні та етичні норми, їх зміст. Проте, при цьому бути гнучким у їх дотриманні, не вдаватись до «морального безумства» чи іншого полюсу – антисоціальної поведінки.
  10. Здатність переживати весь спектр емоцій . Мова йде про вміння залишатись і бути зі своїми емоціями, переживати їх, при цьому не ставати їх заручником. Здатність витримувати свої емоції –  це змога відокремлювати свої думки та дії, відрізняти зовнішню реальність від внутрішньої реальності почуттів. Тобто це можливість одночасно залишатись в контакті не лише зі своїми почуттями, й з думками – своєю раціональною частиною. 
  11. Здатність до усвідомлення, або рефлексії. Людина спроможна розрізняти себе та іншого, наприклад може бачити те, що відбувається ніби «збоку». Люди, які володіють рефлексією здатні визначати що саме є їх проблемою, й відповідно максимально вигідно для себе вирішувати її. Одним з важливих показників здатності усвідомлювати себе є почуття гумору.
  12. Почуття відокремленості або менталізація . Людина здатна усвідомлювати те, що я – це я, а інший – це інший. Це дозволяє розуміти, що мотиви іншої людини можуть відрізнятись від того, як я їх сприймаю. У нормі ця здатність формується у дитини після трьох років.
  13. Гнучкість у використанні різних психологічних механізмів захисту у відповідності до обставин. Механізми захисту – це допоможні властивості нашої психіки, які допомагають справлятись із різними життєвими ситуаціями. Відхилення у розвитку цієї здатності є тоді, коли людина у всіх випадках життя та у різних ситуаціях використовує лише один тип захисту, наприклад, у стресових ситуаціях чи виникненні труднощів – несвідомо «впадає у хворобу».
  14. Баланс між тим , що я роблю для себе і для свого оточення . Мова йде проособистість , яка здатна  бути собою, піклуватися про власні інтереси, проте враховує при цьому інтереси інших людей. Якщо відсутня рівновага у цій сфері, то у людини можуть спостерігатись ознаки депресії, з одного боку – почуття самотності, з іншого – «я поганий, зі мною щось не так», або «я егоїстичний, не допомагаю іншим».
  15. Почуття вітальності . Особистість відчуває себе живою, здатною до ентузіазму, до продукування смислів. Без цього почуття людина може бути здоровою, «нормальною», проте відчуває себе ніби “завмерлою”.
  16. Прийняття того, що я не можу змінити . Людина здатна щиро та правдиво сумувати, відчувати скорботу, свою обмеженість стосовно того, що змінити неможливо.



Категорії: Без категорії